Danska se svrstava među najsretnije nacije svijeta iako je kod njih većinu vremena mračno, vjetrovito i vlažno. Pa zašto su nam Danci tako sretni?

Prošli vikend pročitala sam jednu malu knjigu koja me baš razveselila. Kupila sam ju prije nekoliko mjeseci jer je izgledala preslatko. Nisam puno očekivala od nje osim da mi lijepo krasi ormar sa knjigama.

Kada sam ju konačno uhvatila u ruke i odlučila pročitati prvih par stranica, za čas je prošlo 3 sata i našla sam se na zadnjoj strani. Knjiga je toliko jednostavna da bi se moglo reći da je glupa. Ali nekad su najjednostavnije stvari najbolje.

To je otprilike i ključ sretnih Danaca.

 

Hygge

Knjigu je napisao čovjek koji se zove Meik Wiking, a koji radi u Institutu za istraživanje sreće u Kopenhagenu (da, to postoji i ozbiljno razmišljam o slanju otvorene molbe). On nam je otkrio da se Dancima sve vrti oko riječi hygge.

Hygge nema prijevod; to je riječ koja predstavlja ozračje. 

Recimo da je petak i vani je pljusak, a mi se ušuškamo pod dekicu i gledamo film. Ili vani snijeg, a mi pijemo topli čaj i čitamo knjigu pored kamina. Proljeće je, idemo na kampiranje i navečer gledamo zvijezde uz logorsku vatru. Ljeto, a mi uz more pečemo ribe na gradele i pijemo hladno pivo. Sve su to hygge situacije.

Iako se mogu doživjeti i samostalno, ipak se svode na vrijeme provedeno sa obitelji i bliskim prijateljima.

I to je nešto što Danci ne zapostavljaju.

Obzirom da većinu vremena provode u zatvorenom zbog ne baš zavidne klime, jako im je bitan interijer i osvjetljenje. Pale puno svijeća i pažljivo biraju kakve lampe kupuju jer sve to utječe na hygge.

Puno je stvari i rekvizita koji upotpunjuju hygge iskustvo. Osim svijeća i kvalitetnog osvjetljenja to bi bili topli napitci, čokolada, knjiga, film, tople vunene čarape, deka, jastuci, glazba ili fotoalbum. U knjizi se čak preporuča uzeti kutiju ili kovčeg i napuniti ju ovim hygge stvarima za prvu pomoć.

To bi nama u Rijeci trebalo svake jeseni kad krenemo dramit zbog kiše.

 

Jednostavnost

“Jednostavnost i funkcionalnost najvažniji su elementi danskih klasika dizajna, a danska ljubav prema skromnosti nikako ne dopušta razmetanje postignućima i Rolexom; štoviše, takvo što smatra se neukusnim i pogubnim za hygge. Ukratko, što više sjaja to manje hyggea!”

Ovo me oduševilo. Iako mnogi jednostavnost smatraju dosadnom, ona je sve samo ne to. A “dosada” je opet povezana s uzimanjem jednostavnih trenutaka zdravo za gotovo.

Hygge naglašava uživanje upravo u tim “skromnim” trenucima koje si svakodnevno možemo priuštiti.

“Premda hygge može biti neopipljiv i apstraktni koncept, doista vjerujem da ga možemo doživjeti upregnemo li sva svoja osjetila. Naime, hygge ima okus, zvuk, miris i teksturu, stoga se nadam da ćete ga primjećivati svugdje oko sebe.”

Meni se ovaj koncept sviđa, pa taman i da je izmišljen.

 

Zajedništvo

Meik kaže da je jedan od razloga za visoki stupanj sreće u Danskoj uravnotežen odnos poslovnog i privatnog života. Danci imaju puno slobodnog vremena pa se osjećaju smireno i spokojno većinu vremena.

Tu mi kažemo “Aha! Onda nije ni čudo da su sretni; mi ovdje moramo radit ko konji, a jedva imamo za kruh!” Da, stvarno slabo stojimo sa slobodnim vremenom i parama; zato su nam kafići krcati u svako doba dana.

Danci puno vremena provode sa voljenim osobama, a kvalitetne društvene veze iznimno su važne za sreću. I obrnuto; sreća je iznimno važna za stvaranje kvalitetnih odnosa.

“Naime, novcem se ne može kupiti potreban ugođaj ili osjećaj zajedništva. Nije moguće hyggati ako ste u žurbi ili pod stresom. Umjetnost stvaranja intime moguće je kupiti samo vremenom, zanimanjem i predanošću osobama koje vas okružuju.”

Od svih čimbenika koji utječu na sreću, osjećaj povezanosti s ljudima ipak je pri samom vrhu.

I zato su Danci tako sretni ljudi; znaju svoje prioritete. Jezik i kultura navode ih da najveću važnost pridaju druženju s obitelji i prijateljima.

 

Sadašnji trenutak

Uživanje u trenutku proizlazi iz osjećaja zahvalnosti. Zvuči malo klišejasto, ali biti zahvalan samo znači biti svjestan sadašnjeg trenutka i svega što u tom trenutku imamo.

Ovaj osjećaj, prema istraživanjima koja Meik spominje, jako je bitan za osjećaj sreće.

Umjesto da stalno živimo u planiranju nekih velikih stvari, egzotičnih putovanja i svih onih događaja kojima prisustvujemo jednom ili dvaput godišnje, ajmo biti ovdje i sada.

To je nekakva hygge poanta i Danci se toga čvrsto drže. Zato se svakodnevno fokusiraju na svoje male rituale sa svojim najbližima i trude se gdje god je moguće stvoriti hygge atmosferu.

Iako ova malena knjiga nije neko duboko štivo, definitivno je zanimljiva za pročitati. A neću ni pisati koliko pozitivnih osjećaja se doživi za vrijeme čitanja. Samo spominjanje riječi jastuk, dekica, toplo, ugodno, miris kolača i zvuk pucketanja vatre dovoljno je da izazove onaj cozy moment.

I na kraju, čitajući Hygge stvarno doživiš hygge i shvatiš da je skroz ok “male” stvari stavljati na prvo mjesto.

 

“Ali za hygge je najvažnije potpuno iskoristiti ono čega imamo u izobilju: svakodnevni život.”

Meik Wiking

 

Danski recept za sretan život

 

Follow my blog with Bloglovin

Danski recept za sretan život
Tagged on:             

2 thoughts on “Danski recept za sretan život

 • 22.08.17. at 05:08
  Permalink

  Odavno mi je na wishlisti, ali nikako da nađem vremena da je nabavim i pročitam. Ponekad (ili često) je potrebno da se podsjetimo da male jednostavne stvari čine naš život sretnim i uravnoteženim.

  Reply
  • 22.08.17. at 06:08
   Permalink

   Upravo tako! Knjiga će moguće na jesen biti na darivanju pa ju možda tamo uloviš 😉

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: