Jorge Bucay, argentinski psihoterapeut i pisac, u jednoj od svojih mudrih pričica pod nazivom Krug od devedeset devet piše…

„Ti, ja i svi drugi odgojeni smo u toj glupoj ideologiji. Uvijek nam nedostaje nešto da budemo sretni, a samo sretni možemo uživati u onome što imamo. Stoga smo naučili da će sreća doći kad kompletiramo ono što nam nedostaje… A kako nam uvijek nešto nedostaje, ideja se vraća na početak i nikad ne možeš uživati u životu…“

Kada imamo 99 od 100, čovjek bi pomislio da smo presretni; da skačemo od sreće i uzbuđenja od jutra do sutra. Ali ne, mi se radije fokusiramo na onaj 1. Mislimo o njemu, razbijamo glavu, brinemo se, pričamo i žalimo.

Za to vrijeme, sve ono što IMAMO stoji sa strane i čeka da u tome uživamo.

Ali čekaj još malo; kada nestaneš, onda ću o tebi misliti.

 

Prekidanje kruga

Najčešće mislimo da je ovaj broj 99 puno manji pa nam je normalno da smo nezadovoljni; još puno toga moramo postići. Ali broj nije važan.

Sve dok gledamo u smjeru onoga što nemamo, dani nam tako i prolaze– nepotpuno. Stalno nešto čekamo. Promjenom fokusa na ono što imamo prekidamo krug od devedeset devet i počinjemo uživati u svakom danu, bez obzira na njegove nedostatke.

Tu se vraćam na temu Što stvarno leži iza pozitivnog razmišljanja? jer pozitivno razmišljanje nije ništa drugo nego razmišljanje o onih 99, bez obzira o kojem se broju stvarno radilo. Na taj način sve se slaže kako treba; ideje i rješenja dolaze nam sami. Ali iz nekog razloga, mi uvijek forsiramo onaj 1.

I tako nam pred nosom prolazi cirkus, a mi zurimo u pod.

 

Čaša nikada neće biti puna

Imamo skoro punu čašu vode. Žedni smo, ali čekamo da napunimo čašu do kraja. Konačno sakupimo kapljice koje su falile, ali onda shvatimo da je dio vode koji smo imali već ishlapio. Idemo ispočetka.

Zvuči glupo, ali to radimo svakodnevno. I tako se nikada nećemo napiti.

Ključ je uživati u 99. Jorge Bucay je genijalac koji ovakve mudrosti piše na izrazito jednostavan i komičan način tako da nas istovremeno uči i nasmijava.

Na kraju svoje pričice dodao je još nešto važno: “Ali pazi, Demiane. Priznati da je devedeset devet blago ne znači da moraš napustiti svoje ciljeve. Ne znači da moraš biti zadovoljan bilo čime. Jer prihvatiti je jedna stvar, a prepustiti se druga. Ali to je dio druge priče.”

Za one koje zanima priča o 99 ili cijela knjiga Ispričat ću ti priču, klik na link i ugodno čitanje 😉

Jorge Bucay, Ispričat ću ti priču, PDF

 

Jorge Bucay: Krug od devedeset devet
I on nam je htio ispričati priču na Biokovu…

 

 

 

 

 

 

Follow my blog with Bloglovin

Jorge Bucay: Krug od devedeset devet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: