Drugim riječima “think outside the box” i vozi. Ali nije to baš tako lako kada se svi stalno nalazimo u nekoj vrsti kutije. Kako iz nje izaći i odvesti se dalje?

Prvo, tako da shvatimo da nismo toliko otvorena uma koliko mislimo i da nismo toliko pametni koliko mislimo.

Otvoreni smo i pametni unutar jedne određene kutije. A kad nastojimo razmišljati van okvira, u biti samo uđemo u drugu, možda malo veću kutiju.

Možemo li se u potpunosti riješiti svih tih kutija?

Teško. Ali možemo biti svjesni da smo u njima pa ćemo automatski drugačije reagirati na sve oko sebe.

Za to su važne dvije stvari: učenje i motivacija.

 

Učenje onoga što nas ne uče

U školi nas uče određene stvari koje nemaju pretjerane veze sa životom. Odrastamo u sredini u kojoj odrastamo i na to nemamo utjecaja dok smo mlađi.

Sve to oblikuje naše stavove i poglede na svijet. Sve to oblikuje našu kutiju.

Ako želimo postići više od onoga što su nas učili, moramo se učiti sami.

Financije, odnosi, emocije, um, komunikacija, uspjeh… Sve su to stvari s kojima se suočavamo putem, onako usput. Nitko nas nije učio kako postići ono što želimo, kako ostvariti kvalitetne odnose, kako baratati financijama, kako raditi ono što volimo i kako uz sve to biti sretni i neopterećeni.

Ono što znamo je da trebamo naći posao, oženiti se, imati djecu i štediti što više možemo, a sve to skupa (ali najviše novac) će biti konačan pokazatelj uspjeha.

Super.

To je neki plan koji, ako nije u potpunosti zadovoljen, stvara (svjesno ili nesvjesno) nezadovoljstvo i osjećaj poraženosti ili nedovoljne sposobnosti.

Tako smo odgajani i učeni, to nam je u programu od malena. Takav život poznajemo.

Oni koji se usude ići dalje od toga su ludi. Kako mogu prodati sve što imaju i putovati svijetom s malom djecom? Kako mogu imati dijete prije braka? Kako mogu raditi takve poslove? Kako mogu otići u vegane? Kako mogu ovo i kako mogu ono.

Kada stvarno otvorimo um onda se ne pitamo takve stvari. Svjesni smo koliko smo različiti i kolika masa toga utječe na našu percepciju i donošenje odluka. Počevši od mjesta rođenja, preko obitelji, pa do još bezbroj okolnosti zbog kojih razmišljamo kako razmišljamo.

Dodatnim učenjem dolazimo do saznanja koja su nužno potrebna za širu sliku, a samim time i više mogućnosti.

Iako nikada nećemo vidjeti cijelu sliku svega jer je to naprosto nemoguće, možemo težiti tome da svakim danom vidimo sve više i biti svjesni koliko toga još ne vidimo. Tako se možemo odvesti puno dalje nego što smo ikada bili.

“Everything that we see is a shadow cast by that which we do not see.” 

Marthin Luther King, Jr.

Motivacija

Ali rutina tako lako proguta sve novo na čemu radimo.

Ako smo cijeli život živjeli na određeni način, ne možemo očekivati da će se neka nova ideja ostvariti preko noći samo zato što imamo jako želju za njom.

Rutina je vrsta programa. Program navika i određenih obrazaca ponašanja koje ponavljamo u svakodnevnom životu.

Za reprogramiranje tih obrazaca potrebno je vrijeme. A bez motivacije, to vrijeme nestane i za čas se ponovno vratimo u svoju “ugodnu” rutinu, ni ne sjećajući se više na čemu smo radili.

Zato je za stvaranje novih navika u životu potrebno na to misliti SVAKI DAN. Isto kao što se treba znati motivirati za vježbanje ili treniranje, tako se treba znati motivirati za bilo što drugo.

Jer koliko god jaku želju imali, ako nismo u stanju zadržati taj entuzijazam na duže vrijeme, piši kući propalo.

Isto i sa širenjem pogleda na svijet. Možda si želimo proširiti horizonte, odvesti se dalje, pružiti si neke nove prilike i ostvariti veće uspjehe, ali ako o tome aktivno ne razmišljamo i ne motiviramo se svakodnevno, ostat ćemo u istoj kutiji.

“Be miserable. Or motivate yourself. Whatever has to be done, it’s always your choice.”

Wayne Dyer

 

Odvezi se dalje
Voziti se po Brijunima nije nimalo loša ideja

Follow my blog with Bloglovin

Odvezi se dalje
Tagged on:                         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: